12 czerwca 2013

Zupa-krem z marchwi

Kremowa zupa z marchwi jest jedną z moich ulubionych. W sumie można ją zrobić o każdej porze roku, ale najlepsza jest właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do młodej marchewki. 


Składniki:
- ok. 1/2 kg marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka startego imbiru (dodaję więcej, jeśli mam ochotę na ostrzejsze danie)
- 400 ml bulionu warzywnego
- śmietana lub odrobina mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz


Źródło: www.tumblr.com


Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w plastry (ziemniaki w kostkę). W garnku rozpuścić masło* i wsypać warzywa. Dusić po przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
Kiedy warzywa zmiękną dodać imbir i wlać bulion. Całość dalej gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. 
Po tym czasie zmiksować wszystko blenderem i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać śmietanę (ewentualnie mleko, nie za dużo, żeby nie rozwodnić kremu).
Podawać z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami z chleba.

* Możemy zrobić wersję z cebulą, wtedy chwilę rumienimy ją na maśle i dopiero dodajemy warzywa.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. ale ustrzeliłaś w temat, bo strasznie mam ochotę robić jutro zupę i nie wiem jaką , także dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu. :)

      Usuń
  2. Lubie krem z pora, marchewkowej jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pora nie jadłam. :)
      Lubię jeszcze brokułowy krem.

      Usuń
  3. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje marchewkowa zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowej jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)