15 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z owocami

Skoro lato, to owoce! A z owacami? Ciasto drożdżowe!

Składniki:
(Na ciasto)
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 25 g drożdży
- 60 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 1 jajo
- owoce (ilość według upodobań)

(Na kruszonkę)
- 80 g mąki
- 70 g masła
- 5 łyżek cukru

Przygotowanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić masło i kiedy wystygnie dodać jajko. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wyrośnięte drożdże i masło wymieszane z jajkiem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie przygotować owoce (obrać i pokroić). Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem i rozsypać owoce. W czasie wykonania kruszonki ciasto troszkę wyrośnie. Posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 40 minut.

Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)