19 kwietnia 2014

Drożdżowiec z rodzynkami


Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła lub margaryny
- 15 g świeżych drożdży (6 g suszonych)
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- rodzynki (według uznania)

Kruszonka (ilość według uznania):
- 5 łyżek mąki pszennej
- 25 g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 4 g cukru waniliowego

Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w części letniego mleka i odstawić na chwilę. Następnie dodać do pozostałych składników i wyrobić. Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie elastyczne. Odstawić przykryte ściereczką na 90 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

Przepis lekko zmodyfikowany, zaczerpnięty z www.mojewypieki.com



Korzystając z tego słodkiego akcentu, chciałabym Wam życzyć zdrowych, ciepłych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych w rodzinnej i spokojnej atmosferze.

Smacznego jajeczka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)