30 września 2014

Polędwiczki w sosie kurkowym

Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kostki rosołowej
- masło
- pieprz i sól

Przygotowanie:
Polędwice pokroić w plastry, delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na maśle. Lekko rumiane mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozpuścić masło i przesmażyć oczyszczone kurki z pokrojoną cebulą. W szklance wody rozpuścić pół kostki rosołowej (ja dałam warzywną), dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię z kurkami i cebulą. Dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku, zagotować. Całość przelać do naczynia z mięsem i gotować razem przez kilka minut.

Sos można podawać z ziemniakami, makaronem lub kaszą.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)