2 listopada 2014

Sałatka makaronowa z pomidorami i mozzarellą


Składniki: 

- 450 g makaronu (świderki lub kokardki) 
- dwie mozzarelle 
- 400 g pomidorków koktajlowych 
- szklanka oliwek (czarny i zielonych) 
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 6 łyżek oliwy z oliwek 
- sól i pieprz 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Hartujemy zimną wodą, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i mieszamy. Mozzarelle kroimy w drobną kosteczkę (około 1cm), pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Ja oliwki przekrawam na pół po długości, bo nie lubię w całości. Wszystko to łączymy z makaronem i natką pietruszki. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Powstałym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. 

Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Wtedy całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 15 minut. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo często robię tę sałatkę, tylko zamiast pietruszki dodaję bazylię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)