4 marca 2015

Pizza idealna

W naszym menu pizza gości bardzo często. Mąż jest miłośnikiem, a ja również nie pogardzę dobrą pizzą na cieniutkim, lekko chrupkim cieście. Nasze preferencje smakowe ulegają zmianom z wiekiem, ale przede wszystkim wraz z odwiedzaniem nowych restauracji i poznawaniem nowych smaków. Coś czym zajadaliśmy się jeszcze kilka lat temu, teraz niekoniecznie jest tym na co mamy ochotę. Staliśmy się wybredni, przyznaję. Lubimy zjeść dobrze, nie byle jak. Od czasu do czasu mamy jakąś dziwną "chwilę słabości", lecz zwykle kończy się ona rewolucją żołądkową lub naszym zniesmaczeniem i niezadowoleniem. Na naszej liście jest kilka ulubionych miejsc, ale chętnie odkrywamy też te nowe. Obecnie, bo kiedyś zdarzało się częściej, raz w tygodniu jadamy poza domem i jest to zwykle niedziela. Na pizzę decydujemy się tylko w tych sprawdzonych lokalach, gdzie nie serwują "tłustej i grubej buły", a że takowych do wyboru jest niewiele, to "kręcimy" ciasto sami. Na dobrą sprawę jest to jeden z szybszych obiadów i chyba dlatego ostatnimi czasy tak przeze mnie lubiany. Samo ciasto to raptem chwila, a i składniki zawsze w domu są.


Składniki (2 pizze):
240 g mąki
2/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant (można dodać zwykłe drożdże)
4 łyżeczki oliwy lub oleju

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dodać trochę mąki), ciasto uformować w kulę, posmarować łyżką oliwy i odłożyć na kilka minut pod przykryciem. U nas z tym leżeniem bywa różnie, czasami jest to 10 minut, a czasami godzina. Wszystko zależy od uczucia głodu, ale nie wpływa to jakoś specjalnie na efekt końcowy i smak pizzy. Wyrośnięte (lub nie) ciasto dzielimy na dwie części, formujemy i rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, najlepiej z blaszką w środku. Nagrzaną blaszkę wyjmujemy, przekładamy na nią papier z pizzą i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, w zależności od tego jak chrupką pizzę lubimy. W czasie gdy pierwsza pizza się piecze, przygotowujemy drugą. Jeśli chodzi o składniki na pizzy, to u nas zwykle jest to koncentrat pomidorowy, oregano, salami, starta mozzarella, oliwki, ostra papryczka, pomidorki i bazylia. Zamiast sosów używamy oliwy z oliwek.


Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Podobnie mam z pizzą :) Też lubimy na cieniutkim cieście, jakiś czas temu znalazłam przepis na ciasto, które zaraz po zrobieniu można dać do piekarnika. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm... ale narobiłaś mi niesamowitego smaka na pizze! :)
    Ja bardzo lubię tą z przepisu Katjuszki, szybko się robi, szybko się piecze i jeszcze szybciej znika z talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis, bo uwielbiam pizzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że wolę na grubym cieście pizzę ale tylko tą z pizzeri bo w domu robię na cienkim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. aaach narobiłaś mi ochoty na pizzę! chyba już wiem co jutro będzie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za wyrabianiem ciasta, ale kiedy już się zdeycduję, to robię zawsze tak dużo, że trzeba zapraszać znajomych, by pomogli się uporać z pizzą ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. dziś dopiero udało mi się zrobić pizzę według Twojego przepisu, ciasto wyszło pyszne! Choć ja zrobiłam z niego jedną większą pizzę więc wcale nie wyszło bardzo cienkie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz :)